20-02-2018 om 19:30 uur: Naomi-avond mmv Pytsje Bokma (boerin op de Gouden Boaiem)

Ons melkveehouderijbedrijf op de Gouden Boaiem is op 1 mei 2013 ontstaan als jongveelocatie van de Jerseypleats, het familiebedrijf van de Bokma’s. De Gouden Boaiem is eigendom van Staatsbosbeheer en wordt door de Jersey Pleats gepacht.

Sinds het voorjaar van 2015 zijn we een volwaardig melkveehouderijbedrijf geworden waar we 90 koeien melken en 120 stuks jongvee houden. Onze melk wordt in Heerenveen tot biologische Polderkaas verwerkt door melkfabriek Henri Willig.

In 1998 zijn de broers Klaas en Otto Jan van een gangbare melkveehouderij overgestapt naar een biologische bedrijfsvoering. Daarmee is ook het rundveeras veranderd. Er is een overstap gemaakt van de holstein-frisian naar Jersey. Dit is een sobere en sterke koe met een hoog vet- en eiwitgehalte in de melk.

De Nylander
In 2009 is VOF De Jersey Pleats met als hoofdlocatie It Heidenskip, uitgebreid met een kaasmakerij in Workum. Naast de kaasmakerij, is er ook een goedlopende kaaswinkel die bijna dagelijks geopend is. In de boerderijwinkel worden ook andere biologische streekproducten verkocht en is er mogelijkheid voor rondleidingen. Sinds oktober 2013 worden er op deze locatie ook nog eens 70 Jerseys gemolken.

De derde locatie
Op 1 mei 2013 is de Jersey Pleats uitgebreid met een derde locatie; Natuureiland de Gouden Boaiem gelegen in een druk watersportgebied tussen Heeg en Woudsend. Dit weidevogelreservaat van 175 hectare wordt gepacht van Staatsbosbeheer. Op het eiland worden 90 Jersey koeien gemolken en de melk wordt met een mobiele melktank naar de vaste wal gebracht.

Er is op het eiland 140 hectare beschikbaar voor beweiden en ruwvoeropbrengst.
Ten aanzien van het fokkerijbeleid en de afzet van kalveren is de keuze gemaakt voor het aanhouden van de raszuivere koekalveren en de raszuivere stierkalveren worden gebruikt voor de vleesverkoop.

 

 

Post Author: Redactie